marți, 26 aprilie 2016

URCAND VALEA ALBA DIN MUNTII BUCEGI-23 APRILIE 2016

Sambata,23 aprilie 2016,am urcat Valea Alba din Parcul Natural Bucegi,impreuna cu cinci colegi de munte.
Valea Alba este un culoar abrupt,priporos,aflat intre Masivul Caraiman si Masivul Costila.
Obarsia acestei vai se afla pe Platoul Bucegilor,in Saua Vaii Albe,la 2405 metri.
Expresia folosita de majoritatea ,ca fiind o vale "alpina",este total eronata.Noi avem in Romania,Carpatii,nu Alpii si nu exista nici un element "alpin"in ea.Cred ca cea mai buna denumire ar fi de vale de abrupt,cum de altfel sunt toate vaile din Bucegi,pe care se practica scramblingul,sau cum zice majoritatea,alpinismul.
Pentru a ajunge pe Valea Alba urmam drumul clasic care porneste de la Caminul Alpin din Busteni.Ultima straduta in panta ne conduce catre Plaiul Munticelu,apoi vom intra pe marcajul triunghi rosu.Nu peste mult timp,indicatorul ne va semnala ca la dreapta ne putem indrepta spre cabana Poiana Izvoarelor si Poiana Costilei,un traseu in sine,tematic,as zice,si foarte bun de mers cu copiii.
Noi ne indreptam spre stanga,pe o potecuta ce este marcata cu un triunghi galben,refacut recent.
Poteca ne urca rapid catre inaltimi,prin padurea de conifere si foioase,la umbra carora cresc acum ,in aprilie,florile Pastelui.Pe arbori intalnim adesea iasca,o ciuperca din care se fac palarii,in anumite zone din tara.
Reperul important care ne trimite catre Valea Alba este un copac inalt si uscat,plin de iasca,aflat pe stanga sensului de urcat.
In scurt timp vom ajunge la izvorul din Valea Alba.De aici poteca urca in spirale,catre un pinten de unde putem vedea foarte bine Peretele nordic al Caraimanului,cu prapastioasele culoare de stanca si zapada,denumite Albisoare.
Valea se vede de aici,dar printre niste zade mari,foarte frumoase.Poteca isi schimba directia spre vest,trecand pe la baza unui abrupt.Pe acest traverseu lung am observat ca sunt puse niste spituri.
Valea Alba are o expunere estica si acest culoar este plin de zapada,din ianuarie pana in iunie.Denumirea ii este justificata,insa nu este o exceptie,mai toate vaile de abrupt ale Bucegilor avand zapada foarte multa,pana in prima luna a verii.
Valea are o lungime de 2 kilometri,calculata insa de la pintenul de care vorbeam,pana in Saua Vaii Albe.Partea de jos,de la Verdeata pana la Busteni,nu am luat-o in considerare si nu am parcurs-o niciodata.
Dupa un lung traverseu,de la pinten,promontoriu,ajungem in locul deschis,denumit La Verdeata.Suntem la aproximativ 1670 metri si vom mai urca 735 de metri,diferenta de nivel.
Evit sa fiu subiectiv,sa spun ca aceasta vale este cea mai frumoasa din cele salbatice,ale Bucegilor.As putea sa spun ca este una din cele pentru care merita sa mai vii,si sa le arati si altora,aceste locuri.Deasupra vaii,in dreapta cum privim din La Verdeata,este un superlativ:cel mai mare perete de catarare din Romania,Peretele Vaii Albe,cu aproape 800 de metri diferenta de nivel,pornind de aici pana in Creasta Vaii Albe.
In stanga observam abruptul nordic, intunecat al Caraimanului.Aici sunt cateva culoare aproape verticale,care arata ca niste hornuri,abrupt care se numeste al Albisoarelor.
Valea are o inclinatie modesta in treimea inferioara ,dar cu cat ne apropiem de Saritoarea Carnului(pe cetatean il chema Ion Vasai)cu atat panta vaii se mareste.Inainte de aceasta mare saritoare(intrerupere de panta),pe dreapta,din perete,au cazut bolovani imensi.
Echipa noastra a luat aici o pauza,odihnindu-se pe micul platou de dupa saritoare.
Precizez ca inainte de a urca Valea Alba am facut un mic atelier de alpinism,la baza Vaii,pentru a vedea profilul zapezii.
Am constatat ca valea este tocmai buna de urcat,neexistand pericolul de avalanse.Vantul nu batea,vremea era calma,zapada era bine asezata.Cativa schiori coborau pe vale.
A mai urmat o alta saritoare mare,ocolita pe stanga.Saritoarea Carnului se urca pe stanga vaii,pe timp de iarna.Vara,aceasta se urca pe dreapta,pe un gang prevazut cu un lant foarte lung.
Spre finalul vaii,panta se mareste din ce in ce mai mult.Zapada devine mai moale.Observam in dreapta Releul Costila ,si Pintenul Vaii Albe,un ac piramidal imens,dar cu mult mai jos.
Iesim in Saua Vaii Albe si vremea se schimba radical.Aici este frig,fulguieste.
Am facut valea in 4 ore,pornind de la Verdeata.
Pana la cabana Babele mai facem o ora si jumatate.
Acolo ne vom da jos coltarii si vom continua prin petice de zapada,namol si iarba grasa,spre sud,pe Platou,spre cabana Piatra Arsa.
Acolo vom fi la ora 19:00.
Vom cobori poteca Urlatorilor sau Schiel,iar la ora 22:00 vom ajunge in Busteni.






























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu